Index Vakbarát Hírportál

Újrahasznosító űrállomást tesztel Kína

2017. július 10., hétfő 18:07

Pekingben négy egyetemistát bezártak 200 napra két bunkerbe, hogy a távoli űrben működő, jövőbeli űrállomások működését szimulálják. A kísérlet középpontjában a hozott anyagok újrahasznosítására irányuló technológiák állnak, a diákok a növényi hulladéktól kezdve a vizeletig mindent megpróbálnak majd ismételten használhatóvá tenni.

A Pejhang Egyetem hallgatói a kínai főváros peremén lévő Lunar Palace-1 nevű létesítménybe költöztek be, hogy önfenntartó módon éljen odabent - írja az MTI.

Hszi Csin-ping kínai elnök tervei közé tartozik, hogy Kína az űrkutatás globális nagyhatalma legyen. A kelet-ázsiai ország 2018-ban akar szondát küldeni a Hold túlsó oldalára és 2036-ra már asztronautákat is küldene az égitestre.

A Lunar Palace 365 projekttel létrehozandó önfenntartó ökoszisztéma lehetővé teszi, hogy az űrhajósok hosszú ideig a Holdon maradjanak.

Liu Hung, a projekt főmérnöke szerint az emberi létfenntartáshoz szükséges összes tényezőt számításba vették a program és a szimulátorok kialakításakor.

„Úgy terveztük meg, hogy az oxigén, amelyet a kabinokban lévő növények termelnek, pontosan elég legyen az emberek, az állatok és az emberi ürülék lebontását végző organizmusok számára” - magyarázta a szakember.

Liu szerint a fizikai szükségletek kielégítése ugyanakkor csak az egyik része a programnak, a hosszú távú bezártság mentális hatásainak vizsgálata ugyanolyan fontos része a tesztnek. Lelki problémát okozhat, ha az ember hosszú időt tölt ilyen környezetben, egy kicsit depresszióssá válhat. Ezt a tudósok részletes napirenddel próbálják megelőzni.

A 200 nap alatt azt is vizsgálni fogják, hogy miként reagálnak a résztvevők a napfény hiányára.

Rovatok