Index Vakbarát Hírportál

Felfedező kutatásokra adtak 11,5 milliárd forintot

2017. július 12., szerda 13:45

Több mint négyszáz kutató és kutatási projekt nyert 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban - írja az MTI.

A pályázatokon a kutatói életpályára belépő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, és a tapasztaltabb kutatók is lehetőséget kaptak.

Javítják a kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát is

A keretösszeg a tavaly még csak 8,8 milliárd forint volt.

A pályázatokat a kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint bírálták el anonim szakértők, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok.

Az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint. Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, 41 és 34 támogatott projekttel.

Az MTA-intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 31 támogatott projekttel, 0,9 milliárd forintnyi összesített támogatással, amelyet a Kísérleti Orvostudományi Intézet (11 támogatott projekt, 454 millió forint támogatás) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (18 támogatott projekt, 443 millió forint támogatás) követ.

Rovatok