Index Vakbarát Hírportál

Kövérebbek a nők, ahol nem mozog mindenki eleget

2017. július 12., szerda 11:01

Évente 5,3 millió ember hal bele a betegesen kevés testmozgás következményeibe, és nagy különbségek vannak a férfiak és a nők aktivitásában – derült ki egy tanulmányból, amit a Nature oldalán publikáltak.

A témát kutató orvosok a legkönnyebben elérhető mozgáskövető eszközökhöz, a mobilokhoz fordultak segítségért, hogy jobban megismerjék a jelenséget, hiszen mindegyik okostelefonban vannak apró gyorsulásmérő szenzorok, és ezek folyamatosan nyomon tudják követni, hogy a felhasználó hány lépést tett meg naponta.

Az átlagos napi lépésszámból képtelenség következtetni arra, hogy egy adott országban mennyien túlsúlyosak.

Sokkal jobb indikátora a kóros kövérségnek, hogy mekkora a szakadék a két véglet, a sokat és a keveset mozgó emberek közt. Példaként hozták fel a kutatók, hogy Mexikóban és az Egyesült Államokban nagyon hasonló az országos átlag, 4692 illetve 4774 lépés, de az USA-ban nagyobbak a különbségek, és jól nagyobb a túlsúlyosak aránya.

Ahol nagyok az eltérések a legaktívabb és legpuhányabb emberek lépésszámában, ott a nemek közt is különbségeket találtak a kutatók. Ezekben az országokban a nők kevésbé voltak aktívak, és nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak, mint a férfiak. Ahol viszont mindenki nagyjából ugyanannyit mozog, a férfiak és nők között sem találtak számottevő eltérést.

Az is kiderült, bár kevésbé meglepő, hogy a városok felépítése is nagy hatással van a testmozgásra. Ahol gyalogos közlekedésre rendezkednek be, ott kevesebb a túlsúlyos ember, és kisebbek a különbségek.

Elismerik a kutatók, hogy a vizsgálat módszerének vannak bizonyos hiányosságai, hiszen mobillal begyűjtött adatokra támaszkodtak. Ugyanakkor a kutatás méretei miatt – 717 527 ember összesen 68 millió aktív napját vizsgálták – elég magabiztosak a tekintetben, hogy a megállapításaik pontosak.

Rovatok