Index Vakbarát Hírportál

Kit érdekelnek a dinók, ha most élő fajok is kihalhatnak?

2017. július 14., péntek 15:57

Egy kékbálna gigantikus csontvázát függesztette ki előcsarnokában a londoni Természettudományi Múzeum, lecserélve a Dippy névre keresztelt dinoszaurusz gipszcsontvázát, hogy a rég kihalt állatok bemutatása helyett

az óceánok kihaló fajaira hívják fel a figyelmet.

A 25,2 méter hosszú bálnának a Hope (Remény) nevet adták a tudósok, utalva a tudomány fontos szerepére a környezet megmentésében - írja az MTI. A hatalmas csontváz mintha repülne az előcsarnok és a látogatók felett.

A bálnacsontváz Dippyt, a gipszből készített dinoszauruszvázat váltotta fel, amely egy diplodocus nembe tartozó egyedről készült. Dippy évtizedeken át fogadta a látogatókat, jelképpé vált, a múzeum szerint azonban egy valódi maradvány jobban illik a kitűzött célhoz: a bolygó tanulmányozásához és élővilágának megőrzéséhez.

Dippy rajongói persze elkezdtek hőzöngeni, petíciót indítani. Az egyik aláíró szerint a változás "megölte a varázslatot".

Az első dolog, amit látni akarsz, a dinoszaurusz. A tér üresnek tűnik

- fogalmazott. Hogy milyen üres lesz a világ, ha kipusztítjuk belőle az állatokat, úgy látszik, kevesebb ember fantáziáját mozgatja meg, mint a gagyi mesefugurák szerepében is megjelenített őslények.  

A bálnacsontváz egy olyan példánytól származik, amely 1891-ben pusztult el Írország partjainál. A múzeum megvásárolta a maradványokat, és 1934-ben ki is állította. Az emlősök csarnokában azonban nem lehetett teljes pompájában bemutatni Hope-ot, mert egy másik, szemmagasságban lévő bálna felett kellett kifüggeszteni, így nem kapott elég figyelmet. Most viszont a látogatók számára azonnal szembeötlő a hatalmas csontváz.

Dippy egyébként nem kerül raktárba, hanem turnéra indul, mint valami tudományos popsztár, a következő két és fél évben nyolc helyszínen mutatják be Nagy-Britanniában.

Rovatok