Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az 54. ezred parancsnoki kardját

2017. július 17., hétfő 15:49

Több mint 150 év után előkerült az amerikai polgárháború első fekete egységének parancsnoki kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon - írja az MTI. A brit gyártmányú kardot Robert Gould Shaw ezredes vitte csatába, az általa vezetett Massachusetts állambeli önkéntes alakulat, az 54. ezred élén.

Az ezred 1863-ban a dél-karolinai Fort Wagnernél vereséget szenvedett, és maga Shaw is életét vesztette.

A csatáról 1989-ben készült film Az ötvennegyedik hadtest címmel, mások mellett Matthew Broderickkel, Denzel Washingtonnal és Morgan Freemannel a főszerepben. (Frissítés: A film címét tévesen fordították, az egység valójában egy ezred volt. Ez a cikkünkben korábban hibásan szerepelt.)

A fegyver holléte az amerikai polgárháború egyik legnagyobb rejtélye volt. Shaw a fekete bőrű katonákat is tömörítő egységek parancsnokaihoz hasonlóan fehér bőrű volt. Amikor megölték, a konföderációs déliek elvitték a ruháit és a személyes holmijait.

A kardját két évvel később, a háború végét követően megszerezték egy konföderációs tiszttől, és visszaadták az ezredes Bostonban élő szüleinek. Miután Shawnak nem voltak gyermekei, a fegyver végül a testvéréhez, Susanna Minturnhöz került. A nyomok azonban itt véget értek.

Minturn feltehetőleg tinédzser unokájának adta a kardot. A fegyvert végül egy Bostontól északra fekvő ház padlásszobájában találták meg 2016-ban Minturn dédunokái, miután az édesanyjuk halálát követően kitakarították az ingatlant.

A család 2017 elején a Massachusettsi Történeti Társaságnak adta a kardot. A társaság munkatársai ugyan egészen biztosak voltak benne, hogy a Fort Wagnernél használt kard került hozzájuk, mivel a fegyveren az RGS monogram szerepelt, de szükség volt némi kutatásra, hogy alátámasszák a megérzéseiket. Egy kis nyomozással kiderítették, hogy a kard sorozatszáma megegyezik az angol kardkészítő, Henry Wilkinson nyilvántartásában szereplő számmal.

A fegyver kicsit kopott, és néhány helyen rozsdás a pengéje. A markolat is viseltes, annak ellenére, hogy Shaw mindössze egy hónappal a halála előtt szerezte, és kétszer ment vele csatába. A kardot valószínűleg egy konföderációs katonatiszt használta a háború fennmaradó részében.

A kardot a héten állítják ki a Massachusettsi Történeti Társaság bostoni épületében, több más, Shawhoz kötődő egyéb tárggyal együtt. A tárlatot szeptemberig kereshetik fel az érdeklődők.

Rovatok