Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki a Pluto

2017. július 17., hétfő 18:42

Egy nagyon látványos animációval ünnepelte a NASA a második évfordulóját annak, hogy New Horizons űrszonda elhaladt a Pluto mellett:

A New Frontiers küldetésben részt vevő New Horizons űrszonda több mint tíz éve, 2006. január 19-én indult útnak, és 2015. július 14-én elsőként repült el Pluto mellett, hogy adatokat gyűjtsön a Naptól akár hétmilliárd kilométerre keringő törpebolygóról és holdjairól.

A szonda rengeteget segített a törpebolygó megértésében: a Plutóról és holdjai összetételéről gyűjtött adatokat, nagyfelbontású felvételeket készített róluk, vizsgálta a napszelet és a mágneses mezőket, tanulmányozta a Pluto légkörét és pormintákat vett. 

A szonda begyűjtött 10 gigabájtnyi adatot a Plutóról, amit 2015 szeptembere óta folyamatosan továbbít a Földre. Azonban itt még nem ért véget a küldetése, jelenleg közelít  az üstökösszerű MU69-hez, aminek az eléréséhez még 750 millió kilométert fog megtenni.

Hegyek, óceánok és Mordor

A fent látható szimulációt a NASA a kapott adatok és képek alapján készítette. A szonda 1200 képet készített, többek között a Pluto szívéről és a törpebolygót körülvevő kékes atmoszferikus ködről, de felfedezett három kilométer magas hegyeket, és arra is talált jeleket, hogy óceánnyi folyékony víz lehet a bolygó jeges felszíne alatt.

New Horizonsnak hála a tudósok megállapították, hogy a Pluto mind az öt holdja ugyanannyi idős, valamint részletes képeket küldött a törpebolygó legnagyobb holdjáról a Charonról. Ami egyébként vöröses színű és van egy sötét része az északi pólus közelében, amit Mordornak becéznek.  

Rovatok