Index Vakbarát Hírportál

Avar kori sírokat találtak Hajdúdorognál

2017. július 18., kedd 15:05

Optikai kábelt fektettek Hajdúdorog határában, amikor embercsontokat fordított ki a földből egy markológép. A lelet megvizsgálása után kiderült, hogy avar kori sírokra bukkantak.

A csontok vélhetően egy családhoz tartoznak: egy gyermek, egy nő és egy férfi holttestét találták meg. Sérülések nem látszanak rajtuk, így valószínűleg nem erőszakos halált haltak. A leletekre véletlenül találtak rá egy 30 centiméter széles és 70 centiméter mély gödörben, miközben Hajdúböszörmény és Hajdúdorog között optikai kábelt fektettek.

A sírok nagyon jó állapotban voltak. A markoló nem tett bennük nagy kárt, így könnyen feltárhatóak voltak

– mondta Kövér Edina, a Hajdúsági Múzeum múzeumi munkatársa. A térségben már több hasonló sírt is találtak.

Az avarok a 7. században költöztek Ázsiából a Kárpát-medencébe, birodalmat hoztak létre, amit a magyarok bejöveteléig uraltak. A hajdúdorogi lelet ebből a korból származik, erre utaltak a sírmellékletek: a női sírból egy bronzból készült fülbevaló pár került elő, a másik sírból egy üveggyöngyből álló nyaklánc, a harmadikból pedig egy bronz övcsat. 

A csontokat már megtisztították, az antropológusokhoz kerülnek, akik megállapítják, hogy van-e rokoni kapcsolat a férfi és a gyermek között. A régészek ősszel térnek vissza a helyszínre újabb feltárásokat végezni, mivel az avar kori szokásokra nem jellemző , hogy magányos sírokba temessenek, így akár egy települést is rejtheti a terület.

Rovatok