Index Vakbarát Hírportál

Simán elfuthatnánk egy T-Rex elől

2017. július 18., kedd 17:14

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy milyen gyors is volt a világ leghíresebb dinoszaurusza, a Tyrannosaurus rex. A legújabb szimulációk szerint egyáltalán nem volt az, egy átlagos, egészséges ember lazán lefutotta volna.

A T-Rex sebessége rengeteg vitát generált már. Sokan sokféleképpen próbálták már megsaccolni, milyen gyorsan futhatott, az eredmények pedig nagyon széles skálán mozogtak. Pedig ez nem egy bagatell kérdés, hisz ez alapján meg lehet állapítani, hogy milyen életmódot folytatott.

A Jurassic Parkból kiindulva a T-Rex egy gyorsan mozgó csúcsragadozó volt, ami széttépett mindent, ami az útjába került. Ezt azonban a kutatók módszeresen elkezdték cáfolni az idők során, a tudósok inkább afelé kezdtek hajlani, hogy a T-Rex inkább dögevő lehetett. Ezt pedig a most végzet kutatás is alátámasztani látszik.

Túlságosan nagy volt

Ha csak a T-Rex izomzatát nézzük, akkor a 30 km/h-ás sebesség teljesen reális. Ha viszont már a csontváz szilárdságát is bevesszük a képletbe, akkor a 20 km/h is soknak tűnik. Olyannyira, ha a T-Rex elkezdene futni - ha a 20 km/h-ás gyors sétáról sprintre váltana -, akkor a saját tömege miatt (10-14 tonna) egyszerűen kitörne a lába (és ez igaz a többi nagytestű, két lábon járó dinoszauruszra). 

Alan Grant paleontológus tehát simán elfuthatott volna a T-Rex elől a Jurassic Parkban, ugyanis egy átlagos, felnőtt ember 24 km/h-ás sebességgel is bír futni. Ha pedig történetesen Usain Bolt vagyunk, aki több mint 36 km/h órával futja a százat, akkor még meg is alázhatjuk szerencsétlen dinót.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kisebb, két lábon járó dinoszauruszok ne lettek volna fürgék (egy Velociraptor elől már macerásabb lenne volna elfutni). Sőt, egy fiatalabb T-Rex is lehetett gyors, csak ahogy nőtt, úgy lassult és változott a vadászó viselkedése. 

Rovatok