Index Vakbarát Hírportál

Orosz műhold lesz az egyik legfényesebb pont az égen

2017. július 18., kedd 10:38

Orosz kutatók felbocsátottak egy apró műholdat, és pár napon belül ez lesz az egyik legfényesebb objektum az égen. A Moszkvai Műszaki Egyetemen összerakott miniműhold közösségi finanszírozással, 30 ezer dollárnyi támogatásból épült meg, és július 14-én lőtték fel Bajkonurból hetvenkét másik kis méretű műholddal együtt.

A Mayak éppen olyan kockaműhold (cubesat) mint amilyen a magyar egyetemisták által összerakott és 2012-ben felbocsátott Masat-1 volt. Ez azonban a pályájára érve, úgy 600 kilométerrel a földfelszín fölött, kibontja magát, és méretes piramisformát vesz fel. A piramis anyagának vastagsága huszadakkora, mint az emberi hajé, a felülete azonban 16 négyzetméter lesz.

Úgy alakították ki, hogy visszaverje a Nap fényét.

Éppen ez az, ami miatt morgolódnak a csillagászok. Egyes számítások szerint csak a Nap és a Hold lesz fényesebb nála az égen, míg az IFL Science portál szerint a Vénusz után a negyedik legfényesebb objektum lesz. Bármelyik is igaz, a fénye távcsővel is észlelhető lesz, és páran attól tartanak, hogy megzavarja majd az égbolt feltérképezésén munkálkodó távcsöveket.

Az oroszok azt mondják, hogy a Mayak csak pár hónapon át zavarja majd az égbolt kémlelőit, ám ez attól függ, hogy milyen gyorsan süllyed majd bele a műhold a légkörbe, ahol elég és megsemmisül. A tudományos projektben többek közt az űrszemét begyűjtésének lehetőségeit és a magas légkör sűrűségét vizsgálják. 

Rovatok