Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes jelek érkeztek az űrbéli Szűzből

2017. július 18., kedd 11:22

Pulzáló jeleket észleltek a kutatók egy csoport vörös törpe megfigyelése közben, amikor azt akarták megtudni, hogy a csillagok körül keringenek-e bolygók vagy más objektumok – írja az MTI. Az áprilisban és májusban rögzítette megfigyelések adataiban egy furcsaságra figyeltek fel.

A Szűz csillagképbe tartozó Ross 128 különös rádiójeleket küldött.

Abel Méndez, a Puerto Ricó-i Egyetem lakható bolygókat kutató laboratóriumának igazgatója egy blogbejegyzésben közölte, hogy a rádiójelek eredete ismeretlen.

A Ross 128 megfigyelésekor észlelték a különös, tízperces dinamikus spektrumban érkező jeleket. A jelek leírása szerint „szélessávú, kváziperiodikus, nem polarizált impulzusok, amelyek nagyon erős diszperziós jellegűek”. Úgy vélik, hogy a jelek nem a helyi rádiók okozta interferenciából származnak, ugyanis a közvetlenül a Ross 128 előtt és után megfigyelt vörös törpék esetében nem fogtak fel hasonló jeleket.

A tudósok három elméletet állítottak fel a jelekkel kapcsolatban.

Ezt a listát még hosszan lehetne folytatni, és csak a felsorolás végén szerepelne az a lehetőség, hogy esetleg földönkívüliek küldtek jeleket.

Méndez szerint mindhárom feltételezésnek vannak buktatói. A napkitörés sokkal kisebb frekvencián jelentkezik, és a szóródás alapján a jelnek távolabbi forrásból kellene érkeznie, esetleg sűrű elektronmező lehet jelen. Emellett a Ross 128 látómezejében nincs túl sok közeli objektum, és még sohasem észleltek műholdtól hasonló jelet.

A jelek forrásának megállapítására a hétvégén további megfigyeléseket végez az Arecibo Obszervatórium csillagászcsoportja, és más obszervatóriumok, a földönkívüli életet kutató SETI csillagászai is bekapcsolódnak a munkába. Méndez a Newsweeknek elmondta: azt reméli, hogy a jövő héten már magyarázattal tudnak szolgálni a különös jelenségre.

"Már bekészítettem egy Pina Coladát, ha kiderülne, hogy csillagászati jelekről van szó" – árulta el a tudós.

Rovatok