Index Vakbarát Hírportál

Egész Argentínát műanyagba lehetne önteni

2017. július 20., csütörtök 13:45

Több mint 9 milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta - idézi az MTI a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzést, melyet a Kaliforniai Egyetem kutatói állítottak össze.

Ennek a 80 százaléka került hulladéklerakókba, vagy a környezetbe, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát.

A plasztiknak csupán 10 százalékát hasznosították újra, míg a 12 százalékát egyszerűen elégették.

Több mint egymilliárd elefánnak tenni ki ekkora súlyt, bár  az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője  más példát talált ki: 

Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig

A műanyaggal az a gond, hogy nem bomlik le, akár több ezer évig megmaradhatnak a környezetben. Az elégetés sem túl jó, mert azzal a klímaváltozást fűtjük, és a füstnek még egészségkárosító hatása is van.

Most a csomagolóanyagok teszik ki a műanyag szemét igen nagy részét, és a problémát fokozza, hogy a tartós és/vagy újrahasznosítható csomagolások helyett az eldobható, egyszer használatos csomagolások lettek elterjedtebbek. Azért van olyan sok műanyagszemét.

Közepes bevételű országok esetében a műanyag szemét aránya 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, míg 1960-ban csupán 1 százalék volt.

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben - figyelmeztettek a kutatók.

Rovatok