Index Vakbarát Hírportál

Lezuhanhat a SpaceX új rakétája

2017. július 20., csütörtök 11:15

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk szerint komoly kockázatokkal jár a vállalat legújabb, legnagyobb rakétájának első indítása, és jó esély van a rendszer meghibásodására.

Musk egy szerdai konferencián beszélt a Falcon Heavyről, a SpaceX új rakétájáról. Mint elmondta, szeretné, ha mindenki reális elvárásokat támasztana az idei starttal szemben, amire a floridai Cape Canaveral állomáson fog sor kerülni, várhatóan az év vége felé.

A kockázat abból fakad, hogy a Falcon Heavy jóval bonyolultabb konstrukció, mint az eddigi SpaceX-rakéták. Nem egy, hanem három hajtóműve van, és nem kilenc motor hajtja, hanem huszonhét, amiket tökéletes összhangban kell begyújtani. A fellövésre mégis szükség van, mert a három Falcon 9 rakéta kombinálásával a szerkezet vibrációja is a sokszorosára nő, és ez megnehezíti a rakétaindítás nélküli tesztelést.

Ha elkészül, a Falcon Heavy a világ legerősebb hordozórakétája lesz – akár 54 tonnányi terhet szállíthat magával a világűrbe. Az első tesztrepülésen emberi utas nem vesz részt, de ha annak is eljön az ideje – mondta Musk – nekik majd nagyon bátornak kell lenniük.

A SpaceX februárban jelentette be, hogy 2018-ban két űrturistát juttatna a Holdra. A küldetéshez Falcon Heavy hordozórakétát fognak használni.

Ha fel akarod tüzelni a közvéleményt, holdbázist kell építened.

– mondta Musk. Szerinte csak így lehet megvalósítani az emberiség nagy álmát, ami még az Apollo-missziókkal kezdődött.

Rovatok