Index Vakbarát Hírportál

Plusz hét évet élhetünk egészséges életmóddal

2017. július 21., péntek 16:01

Gyakran a gyógyszerek fejlődését tekintik az egészséges és hosszú élet titkának. Kimutattuk, hogy a semmibe sem kerülő egészséges életmód elegendő ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk

– írja Mikko Myrskylä, a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a Health Affairs című szaklapban publikált tanulmányában. Kutatócsoportjával több mint 14 ezer amerikai egészségügyi adatait elemezték, így jutottak arra a következtetésre, hogy 

aki egészségesen él, az ötvenéves korában hét évvel hosszabb életre számíthat.

Az már kevésbé meglepő, hogy a dohányzás és a túlsúly elkerülése, valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos tényező. Myrskylä és kollégái azonban részletesebben is megvizsgálták, milyen hatással van ez a három tényező az idővel megjelenő testi nehézségekre - írja az MTI. Olyan hétköznapi dolgokra kerestek választ, hogy milyen korán jelentkeznek mozgási problémák például futás közben, öltözködéskor, fürdéskor, ágyból kiszálláskor vagy éppen evéskor.

Az eredmények szerint a dohányzás korai halálhoz vezet, de nem növeli a testi fájdalmakkal töltött évek számát. A túlsúlyosok és a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók ellenben arra számíthatnak, hogy több éven át fognak testi nehézségekkel együtt élni.

Mérsékelt alkoholfogyasztónak a hetente kevesebb, mint 14 alkoholos italt fogyasztó férfiak és a kevesebb, mint hét alkoholos italt fogyasztó nők minősülnek. Harmincas testtömegindex felett számít valaki túlsúlyosnak, nemdohányzó pedig az, aki élete során kevesebb mint száz cigarettát szívott el.

Rovatok