Index Vakbarát Hírportál

Van remény az álarcos búvárcsibék túlélésére

2017. július 21., péntek 15:14

Álarcos búvárcsibét láttak Kambodzsában, és erre az elmúlt négy évben nem volt példa - írja az MTI. A Heliopais personatus a világ egyik legveszélyeztetettebb vízi madara, fent van a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, mert világszerte kevesebb mint ezer példánya él.

Szakértők szerint a csibe kambodzsai felbukkanása, és hogy a fészkén találtak rá az álarcos búvárcsibét, némi reményt adhat arra, hogy életben marad a faj.

A New York-i Wildlife Conservation Society közlése szerint munkatársaik a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium szakértőivel és a Kulen Promtep vadvédelmi területen lévő Memay folyó mentén élőkkel közösen fedezték fel az igen ritka faj egyetlen bizonyított kambodzsai költőhelyét. Az álarcos búvárcsibe Bangladesben, Kambodzsában, Indiában, Indonéziában, Laoszban, Malajziában, Mianmarban, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnamban honos.

Annyira megörült a fészeknek a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium, hogy gyorsan felvettek két helyit arra a munkára, hogy megőrizzék a fészek épségét. A populáció főleg az orvvadászat és a madaraknak élőhelyet jelentő fák kivágása miatt csökken.

A Kulen Promtep vadvédelmi területen más védett fajok is élnek, például az óriásíbisz és a fehérvállú íbisz.

Rovatok