Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a fukusimai katasztrófa olvadt fűtőanyagát

2017. július 24., hétfő 09:20

Egy víz alatti robot megtalálhatta és elkészíthette az első képeket a 2011-ben megsérült fukusimai atomerőmű megolvadt nukleáris fűtőanyagáról – írja a BBC az erőművet egykor üzemeltető Tepco közleménye alapján.

Mivel a balesetben megsérült reaktorok egy része még ma is erősen radioaktív, ezért a jelenleg is folyó és várhatóan még évtizedekig elhúzódó munkálatokban fontos szerep jut a robotoknak. Az egyik most nagy mennyiségű lávaszerű, tömbbé szilárdult anyagot talált a hármas reaktor alatt. A Tepco szerint 2011 óta most a legnagyobb az esélye annak, hogy tényleg az olvadt fémmel keveredett fűtőanyagot sikerült végre előkeríteni.

Ha ez bebizonyosodik, az fontos mérföldkövet jelentene a katasztrófa nyomainak eltakarításában.

A 2011. márciusi, 18 ezer áldozatot követelő földrengés és szökőár miatt a fukusimai atomerőmű három reaktorának magja olvadt meg, és több másik is megrongálódott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A csernobili óta legsúlyosabb atomkatasztrófát később a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták be. A nukleáris szennyezés miatt 200 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Rovatok