Index Vakbarát Hírportál

A Google beszállt a fúziós energiába

2017. július 26., szerda 12:49

A Google a nukleáris fúziós energia területén vezető cégnek számító Tri Alpha Energyvel együttműködve fejlesztett egy algoritmust, amellyel jelentősen gyorsíthatók a plazmával végzett kísérletek, vagyis végső soron az energetika forradalmasítását ígérő fúziós reaktorok kutatása – írja a Guardian.

A fúziós reaktorok a Napban és más csillagokban folyó energiatermelő reakciót lesnék el emberi felhasználásra. A működési elvük lényege, hogy nagy nyomás alatt hidrogénatomokat hevítenek, hogy a villámgyorsan száguldozó részecskéik egymásba ütközzenek és héliummá olvadjanak össze. Ez a fúzió elképesztő mennyiségű energiát szabadít fel. A cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel jár a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság.

A Microsoft-társalapító Paul Allen által is támogatott Tri Alpha Energy a Google kutatási részlegével közösen fejlesztette ki az Optometrist nevű algoritmust, amely a gépi tanulást kombinálja az emberi döntéshozatallal. A gép különféle lehetőségeket dolgoz ki és kínál fel a kutatóknak, akik manuálisan választják ki a legígéretesebbnek ítélt opciót.

Az új megoldásnak köszönhetően a hagyományosan egy hónapig tartó műveleteket sikerült néhány órás munkává rövidíteni. Az algoritmus segítésével a csapat 50 százalékkal tudta csökkenteni a rendszer energiaveszteségét, egyben növelték a plazma energiáját, közelítve azt a bizonyos küszöböt, amelynél létrejön a fúzió.

Az ilyen eredmények elérése évekbe telne a fejlett számítási lehetőségek nélkül

– mondta Michl Binderbauer, a Tri Alpha Energy elnöke és technológiai igazgatója, aki szerint a cég célja, hogy egy évtizeden belül már tudjanak fúziós energiát termelni.

A kísérletekben hidrogénatomokkal bombázták a hevített plazmát. Az algoritmussal megtaláltak egy olyan konfigurációt, amelyben a plazmára lőtt hidrogénsugár kiegyenlítette a lehűlés miatti energiaveszteséget, így a végén többletenergia keletkezett. Igaz, még csak nagyjából két milliszekundumig, de most először sikerült ezt elérni. Az eredményeket a Scientific Reports nevű szaklapban mutatták be a kutatók

A tudomány már hatvan éve dolgozik azon, hogy valóban működőképes fúziós reaktort hozzon létre. Világszerte folynak kísérletek különböző megközelítések mentén, de a gyakorlati alkalmazásra még mindig évtizedeket kell várni. Egy hónapja számoltunk be egy másik fontos lépésről, akkor a kutatók a fúziós reaktorok előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály, az úgynevezett elfutó elektronok problémájára találtak megoldást.

Rovatok