Index Vakbarát Hírportál

Elrakott szagminta segített megtalálni egy demens asszonyt

2017. július 27., csütörtök 19:08

Néhány perc alatt megtalálták azt az eltűnt, demenciában szenvedő floridai asszonyt, aki korábban egy direkt erre kifejlesztett készlet segítségével eltárolta a szagmintáját – írja a BBC.

A rendőrség elmondta, a nő által használt készlet hét évig tudja tárolni egy ember szagmintáját, Facebookon pedig azt írták, az asszony 2015 januárjában tette el a sajátját. Az ehhez hasonló készletek lényege, hogy egy hónaljba dörgölt vattát kell eltenni egy steril üvegcsébe, ami később megbízható alapként szolgál a rendőrkutyáknak a keresett személy megtalálásában.

A gyártók szerint ezek jobbak és gyorsabbak is a ruháknál, hiszen sem a környezeti szagoknak, sem más emberek illatának nincsenek kitéve. Vannak olyan országok, – például Kína vagy Németország – ahol a rendőrség gyanúsítottak és bűnügyi helyszínek szagmintáit is eltárolja a nyomozások segítése céljából.

Ezek azonban sokszor nem működnek, 2006-ban például Ausztráliában derült ki, hogy hiába jeleztek a kutyák, a rendőrök által átkutatott embereknek csupán a negyedénél volt valójában drog. Persze ettől függetlenül ebben az esetben működött a dolog, az asszonyt kiszagoló kutya pedig jégkrémet kapott a fáradozásaiért. 

Rovatok