Index Vakbarát Hírportál

A hegylakó gumibéka ijedten üdvözli az emberiséget

2017. július 28., péntek 10:18

Hipp-hopp, csak úgy ugrálnak a monitorra az új békefajok. Pár napja Nevadából jött hír három, idáig ismeretlen békafaj azonosításáról, most meg Peruból, az amazóniai esőerdő mélyéről bukkant elő három békuci. A becézés leginkább a méretüknek szólhat: a felfedezésről beszámoló National Geographic szőlőszemnyinek mondja őket.

Nem csoda, hogy korábban nem akadtak rájuk: kétnapnyi járóföldre a legközelebbi településtől, ember által nem bolygatott vidéken, a Pui Pui esőerdőben van az élőhelyük. „Mi voltunk az első kutatók, akik a kétéltűekre és hüllőkre fókuszálva megnézték, mik élnek arrafelé”  –mondta az expedíciót vezető Edgar Lehr.

Aztán megértettem, miért nem ment még oda senki: annyira nehéz eljutni oda

– tette hozzá az Illinois-i biológus. A pöttöm békákból rögtön három új fajt azonosítottak, és csodás neveket adtak nekik. A keresztség után lett immáron:

A három hónapon át a helyszínen kutató expedíció már korábban beszámolt két másik békafaj, az Attenborough gumibéka és az Ashaninka gumibéka felfedezéséről, de ezzel még nincs vége: mint mondják, 14 további új fajt is találtak, róluk a következő hónapokban jönnek majd sorban a tudományos beszámolók

Kevésbé örömteli, hogy az új fajok máris veszélyben lehetnek. A fenyegetést a Chytrid fungus nevű gomba jelenti: a gombásodás a kilencvenes évek óta félelmetes ütemben terjed a világ kétéltű-populációiban. Most már a fajok harmada fertőzött lehet a becslések szerint, és ezeknél tömeges egyedpusztulás tapasztalható. A gomba már az újonnan felfedezett perui békáknál is jelen van.

Rovatok