Index Vakbarát Hírportál

Kiszednék a nikotint a cigarettából Amerikában

2017. július 30., vasárnap 19:26

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság, az FDA olyan alacsonyra akarja csökkenteni a dohánytermékek nikotintartalmát, hogy azok egyáltalán ne, vagy csak minimálisan okozzanak függőséget - írja az MTI.

A tervet Scott Gottlieb, az FDA május óta hivatalban levő igazgatója jelentette be a magas halálozási rátára hivatkozva. A cigaretta az egyetlen olyan legális fogyasztási cikk, amely megöli hosszú távú használóinak a felét - mondta.

Noha egyre kevesebben dohányoznak, az Egyesült Államokban még mindig évente 480 ezer ember hal meg a dohányzás következtében az FDA becslése szerint. A cigarettában nem a nikotin okozza a rákot, de az felel a függőség kialakulásáért.

Az FDA 2009 óta jogosult szabályozni a nikotintartalmat. Ezt eddig nem tette meg, de az új igazgató most utasította a hivatalnokokat szabályozás kidolgozására, egyúttal könnyítéseket helyezett kilátásba az elektromos cigaretta gyártóinak, Scott Gottlieb ugyanis szeretné a kevésbé veszélyesnek tartott e-cigaretta irányába terelni a keresletet.

Az FDA-terv pénteki bejelentése nyomán 26 milliárd dollárral esett a legnagyobb dohánygyárak értéke a tőzsdén. Szakértők szerint ha az amerikaiak meglépik a nikotintartalom csökkentését, akkor az európai hatóságok is kövthetik a gyakorlatot. 

Rovatok