Index Vakbarát Hírportál

138 év után kapja vissza fejét egy ainu halott

2017. augusztus 1., kedd 16:23

Egy japán temetőből több mint 130 évvel ezelőtt ellopott emberi koponyát adott vissza hétfőn egy német tudományos társaság a kelet-ázsiai szigetországban őslakos ainu közösség képviselőinek, írja a Mainichi Shimbun.

Az emberi maradvány, amelyet egy német turista, Georg Schlesinger lopott el és hozott el titokban 1879-ben Hokkaidó szigetéről, Sapporo egyik temetőjéből, a társaság raktárában töltötte az elmúlt éveket. Az esetről a japán lap számolt be először 2016 augusztusában.

A koponyát hétfőn adták át az ainu közösség képviselőinek a berlini japán követségen. “Történelmi jelentőségű a mai nap” – mondta Kato Tadasi, a Hokkaidói Ainu Szövetség ügyvezető igazgatója a hétfői ünnepélyes eseményen.

Alexander Pashos, a berlini Antropológiai, Etnológiai és Őstörténeti Társaság (Berliner Gesellschaft fur Anthropolgie, Ethnologie und Urgeschichte – BGAEU) elnöke elmondta, hogy jó szándékú gesztusnak szánják a koponya visszaadását, és a jövőben több hasonló aktusra is sor kerül, miután egyértelműen törvénytelennek tartják a hasonló lopásokat.

A japán parlament 2008-ban ismerte el őslakos népnek az ország területén legalább 1300 éve élő és több mint egy évszázada hátrányosan megkülönböztetett ainu kisebbséget, emlékeztet az esettel kapcsolatban az MTI.

A koponyát ideiglenesen kiállítják majd pár napra a sapporói egyetemen, majd augusztus 4-én ainu hagyományoknak megfelelően helyezik végső nyugalomra.

Rovatok