Index Vakbarát Hírportál

Megállítható lehet a Parkinson-kór

2017. augusztus 4., péntek 11:29

Megállíthatja a gyógyíthatatlan Parkinson-kór kialakulását egy olyan gyógyszer, amit eredendően a kettes típusú diabétesz kezelésére fejlesztettek ki, írja a BBC. A 62 betegen végzett klinikai tesztek eredményéről a Lancet tudományos lapban számoltak be kutatók.

Az eddig használt gyógyszerek a betegség tüneteinek kezelésében voltak hatásosak, de nem állították meg az agysejtek károsodását, pusztulását. Az University College London (UCL) kutatócsoportja most azt közölte, hogy az exenatid tartalmú diabéteszgyógyszer hatásos lehet ez utóbbi terén is. Ennél sokkal többet azonban egyelőre nem mernek állítani, mondván további tesztekre van szükség, hogy a szer hosszútávú hatásosságáról meggyőződhessenek.

“Nincs kétségünk afelől, hogy a Parkinson-kór kezelésében nagy szükség van egy olyan szerre, ami lelassítja a kór kialakulását” – mondta Tom Foltynie professzor, a kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek.

Mint ismeretes, a Parkinson-kór olyan lassan kialakuló dege­neratív idegrendszeri betegség, ami agysejtek fokozatos károsodásával, pusztulásával jár, aminek következtében csökken az idegrendszer fő ingerületátvivő anyagának, a dopaminnak termelődése is. A többek között remegéssel, mozgási nehézségekkel, memóriacsökkenéssel járó kór viszonylag jól kezelhető, de jelenleg gyógyíthatatlan.

A kutatás során a betegek egy csoportja exenatid tartalmú diabéteszgyógyszert kapott, míg a kontrollcsoport placebót. A 48 hetes kezelés végén az előbbiek állapota nem romlott, míg a placebót szedőké igen. Ráadásul az exenatiddal kezelt betegeknél három hónappal a gyógyszerszedés leállítása után sem indult újra a kór kialakulása. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy egyelőre ismeretlen okból, de az exenatid hatásos segítség lehet a Parkinson-kór megállításában.

A kutatók szerint mindenképp szükség van további tesztekre, mivel egy valóban hatásos Parkinson-ellenes gyógyszer évekre meg kell hogy állítsa a kór kifejlődését, ahhoz, hogy a kezelt betegek számára érzékelhetően jobb alternatívát nyújtson a jelenlegi módszerekkel szemben. Emellett a szer biztonságosságával kapcsolatban is szükség van további elemzésekre, hangsúlyozta Brian Fiske a Michael J. Fox Parkinson-kutató Alapítványtól.

Rovatok