Index Vakbarát Hírportál

Készülnek a klónozott borok

2017. augusztus 7., hétfő 09:09

A San Franciscó-i Alec Lee, az Ava Winery társalapítója fejébe vette, hogy klónozott borokat fog készíteni. Egy 460 négyzetméteres létesítményben molekulánként térképezik fel a legjobb borokat, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék őket.

A cégnél nyolc kutató dolgozik, akik a legmodernebb technikát használják; többek között gáz és folyadék alapú kromatográfiát, valamint tömegspektrométert. Ezekkel az egyes anyagok a legelemibb összetevőikre bonthatók, így megállapítható a pontos összetételük.

Az eljárással a kutatók molekulánként ismerhetik meg az olyan luxusborok, mint a Pinot Noir és a Moscato d'Asti összetételét. A nyersanyagok azonosításával és számszerűsítésével meghatározhatók azok a vegyületek, amik a borok egyedi zamatát adják. Ezután megkeresik azokat a vállalatokat, amik a kérdéses vegyületeket szintetikus formában tudják előállítani.

Lee szerint a borok temérdek összetevőjének van a természetben megtalálható forrása. A moscato barackillatát például ugyanaz a molekula biztosítja, ami a valódi barackban is megtalálható. Ha ezeket a molekulákat vízzel, etanollal és cukorral vegyítik, a kapott íz pont olyan lesz, mint az eredeti boré. Végül különböző technikákkal úgy módosítják a vegyületeket, hogy az öregedés hatásai is érezhetők legyenek az ízen.

Rovatok