Index Vakbarát Hírportál

Fekete-fehér képeket nyom az Instán? Lehet, hogy depressziós

2017. augusztus 8., kedd 20:50

Abból, hogy milyen tónusú filtereket használ valaki az Instagramon, jó eséllyel következtetni lehet a lelki problémáira. A szorongással küzdők és az alacsony önbecsüléssel rendelkezők egy friss kutatás szerint statisztikailag kimutathatóan hajlamosak sötétebb filtereket választani.

A University of Vermont kutatói szerint a kék, a szürke és általában a sötétebb színek árnyalatai valóban korrelálnak a hangulattal és a lelki állapottal. Ezt most szoftveresen tesztelték: az erre kiokosított mesterséges intelligencia a kísérlet végére 70 százalékos pontossággal volt képes azonosítani a valóban depressziós embereket, pusztán az Instagramra feltett képeik filterei alapján.

A kutatáshoz az Amazon Mechanical Turk oldalát használták, a résztvevő önkénteseket arra kérték, hogy a kutatókkal osszák meg egyrészt az Instáról a feedjeiket, másrészt a pszichológiai kórtörténetüket. 166 ember 43 ezer fotóját használták fel az elemzéshez.

Az eredmények szerint a depressziósok kedvence a képeket fekete-fehérré változtató Inkwell filter. A lelkileg egészségeseknek tekintetteké ezzel szemben a melegebb, fényesebb tónusú Valencia. Azon kívül, hogy a depresszióban szenvedők tehát egyszerűen szeretik eltüntetni a színeket, az emberi arcokat sem túlságosan kedvelik: fotóikon szignifikánsan kevesebb arc látható, mint a többiekén.

Azt ugyan nem vizsgálták, hogy a depisek valóban gyakrabban osztanak-e meg magukról szomorú szelfiket, de ez így is szinte már gyanúsan összevág a depresszióval kapcsolatos sztereotípiákkal. Arról nem szól a fáma, hogy a filterválasztást minek tulajdonítják: spontán választásnak, vagy esetleg a sötét képekben lehet egyfajta kommunikációs szándék, az ismerősök felé küldött én-üzenet is alkalomadtán.

A kutatás főleg azért ígéretes, mert azt jelzi, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hamarabb lehet posztolt képekből észlelni a lelki problémák esetleges jeleit, mint ahogy azt diagnosztizálnák. „Ez még messze nem diagnosztikai eszköz, de megerősíti egy új módját a segítésnek” – idézi a kutatást vezető Chris Danforthot az eredményekről beszámoló Independent.

Rovatok