Index Vakbarát Hírportál

Ekkora rovart még biztosan nem látott soha!

2017. augusztus 9., szerda 08:55

Kína botsáska-nagyhatalom:  az országban találtak korábban egy botsáskát, amelyről kiderült, hogy a világ leghosszabb rovara – erre most kitenyésztettek egy még nagyobbat. Az új rekorder 64 centiméteres:

A világ legnagyobb rovarát a csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban (IMWC) tenyésztették ki, méghozzá a korábbi rekorder petéiből – írja az MTI. A jelenlegi csúcstartó, a 64 centiméteres botsáska (Phryganistria chinensis) 1,6 centiméterrel hosszabb a korábbi rekordernél – vagyis az édesanyjánál.

Csao Li, a múzeum igazgatója 2014-ben a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen egy bejárás alkalmával lett figyelmes a korábbi rekorderre, amelyet 62,4 centiméteresnek mértek befogásakor. Az igazgató magával vitte a múzeumba az óriási botsáskát, amely ott hat petét rakott, köztük azt, amelyből a legújabb világrekorder kifejlődött. A 2014-ig leghosszabbnak tartott rovart, szintén egy botsáskát, 2008-ban Malajziában találták. Az 56,7 centiméteres egyedet a londoni Természettudományi Múzeumban őrzik.

Őskori leletekből, kövületekből szakemberek arra következettek, hogy már 40 millió évvel ezelőtt léteztek botsáskák. Rokonaiknak mondják a csótányokat, a külön rendbe tartozó sáskákat, de úgy tudni, a szöcskékhez és a tücskökhöz is közük van. Ma a világban több mint 3000 féle botsáskát ismernek, Kínában azonban csak Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen élnek. A botsáska a rejtőzködés mestere, mert könnyen gallynak vagy falevélnek álcázza magát.

Rovatok