Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb vulkanikus térségét találták meg az Antarktisz alatt

2017. augusztus 14., hétfő 08:33

Brit kutatók 91 újabb vulkánt fedeztek fel az Antarktisz jégtakarója alatt az eddigi 47 mellett, a legmagasabb négyezer méteres – írja az MTI.

Az Edinburghi Egyetem kutatói a Föld legnagyobb vulkanikus térségét azonosították két kilométerre az Antarktisz hatalmas kiterjedésű jégtakarója alatt. A szakemberek szerint a hatalmas térség mellett valószínűleg eltörpül a kelet-afrikai vulkanikus hegyvonulat, ahol a világon a legsűrűbb a vulkánok előfordulása.

A brit Geológiai Társaság lapjában közzétett tanulmányukban a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy aggodalomra adhat okot ezeknek az antarktiszi vulkánoknak a tevékenysége.

Ha ezek a vulkánok kitörnek, tovább destabilizálják a nyugat-antarktiszi jégmezőket.

"Minden, ami jégolvadást idéz elő – és ilyen a vulkánkitörés is –, az felgyorsíthatja a jég tengerbe jutását" – mondta Robert Bingham gleccserszakértő, a tanulmány egyik szerzője. A kutató szerint a nagy kérdés az, mennyire aktívak ezek a vulkánok, ez az amit a lehető leggyorsabban ki kell deríteniük.

A kutatók a nyugat-antarktiszi jégmezők talapzatát tanulmányozták bazaltkőzet csúcsok után kutatva. Ezek a csúcsok kiállnak a jégből, és sarkkutatók már a múlt században észlelték őket. Tanulmányukban elemezték a jégmezőkön korábban készült radarvizsgálatok méréseit, és ezeket az eredményeket összehasonlították műholdas felvételekkel és különféle adatbázisokban őrzött adatokkal, illetve más légi felvételekből kapott geológiai információkkal.

"Nem számítottunk ilyen nagy számra. Majdnem megháromszorozódott a Nyugat-Antarktiszon létező ismert vulkánok száma. Feltételezzük, hogy még több létezik a Ross-jégself alatti tengerfenéken, ezért úgy vélem, nagyon valószínű, hogy ez a térség a világ legsűrűbb vulkanikus övezete, nagyobb, mint a kelet-afrikai, ahol a Nyiragongo, a Kilimandzsáró és a Longonot vulkánok húzódnak" – mondta Bingham.

Rovatok