Index Vakbarát Hírportál

Botanikai csoda: 7,5 méteres agave virágzik Miskolcon

2017. augusztus 15., kedd 15:16

Júliusban írtunk arról, hogy egy miskolci kertészetben bimbózni kezdett egy Agave americana, aminek az a különlegessége, hogy bár 50 évig is képes élni, ha egyszer virágot bont, utána elpusztul, mivel az összes energiáját a virágzat kinevelésre fordítja.

A 7,5 méteres (!) száron augusztus 3-án pattantak ki az első bimbók, és azóta olyan pompázatos virágokat hoz, hogy naponta 500-1000 ember is elzarándokol az Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedésbe, hogy megcsodálja. Vannak olyan helyiek, akik két-három naponta visszamennek, de az egész országból, sőt Szlovákiából is érkeztek már hódolói az agave fürtvirágzatának. Olyan nagy az érdeklődés, hogy meghagyták a biztonsági őrnek, a 6 órai zárás után is engedje be a látogatókat.

A kertészet ügyvezetője, Bernáth László elmondta, hogy a Dél-Amerikában, főként Mexikóban honos agavét a szülei kapták 40 évvel ezelőtt, tehát

a család 40 éve várt rá, hogy virágot bontson.

A növény egy kb. egyméteres dézsában lakik, virágzás előtt a levelei a 2 méteres magasságot is elérték. Amióta azonban a virágzás megindult, a levelek lekonyultak, és sajnos az egész növényre ez vár: a szép, lassú halál.

Bernáth László szerint a virágok egy része már elkezdett száradni, és feltehetően ezen a hétvégén véget is ér a virágzás.

Ezután elszárad a szár, majd a levelek is, hogy végül teljesen belepusztuljon ebbe a hatalmas pompába.

A miskolci botanikai csoda azonban egy 10 éve leválasztott sarjnak köszönhetően még megismétlődhet - de még évtizedekig kell várni rá. 

Mi is az az agave?

Rengeteg faja ismert ennek a sivatagi és száraz égövi növénynek, amelynek neve a termetére utalva előkelőt, illusztrist jelent. Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig honos, a legtöbb faj Mexikóban él, ahol az őslakosok egyes források szerint már 9000 éve termesztették. Nem véletlenül: a közönséges agavéból készül azóta is a mezcal, a kék agavéból pedig tequila.

Az agave pozsgás évelő, lándzsa formájú, világoszöld levelei szúrósak. Néhány faj évente virágzik, a legtöbb azonban életében csak egyszer: több éves korában a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után a vegetatív test elpusztul. Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után. Ritkán nyíló virágai többnyire fehérek, de vannak sárgás vagy zöldes árnyalatúak is.

Rovatok