Index Vakbarát Hírportál

Túl öreg lehet a TRAPPIST-1, hogy élet legyen rajta

2017. augusztus 15., kedd 12:49

A NASA kutatói megállapították, hogy a TRAPPIST-1 nevű csillagrendszer valószínűleg túl öreg ahhoz, hogy az idén év elején felfedezett, Föld-szerű bolygóin élet lehessen – írja az Engadget.

A vörös törpe kora valahol 5,4 és 9,8 milliárd év közé tehető, vagyis jóval öregebb, mint a mi 4,5 milliárdos Naprendszerünk. Ez nem zárja ki, hogy kialakulhatott élet a csillagrendszer valamelyik bolygóján, de növeli az esélyét annak, hogy azok a bolygók, ahol ez megtörténhetett, már rég elvesztették a légkörüket és a vizeiket a nagy sugárzás miatt.

Ha mégis van olyan életforma arrafelé, amelyik kibírta ezeket a kemény viszonyokat, akkor viszont jó eséllyel már azt is megérné, hogy meglátogassuk, mert a kutatók szerint a TRAPPIST-1 olyan stabil, hogy az univerzum jelenlegi – 13,7 milliárd éves – koránál kilencszázszor tovább bírhatja, és ez idő alatt várhatóan a hőmérséklete se fog túl sokat ingadozni.

A NASA február végén jelentette be, hogy a TRAPPIST-1 körül hét olyan bolygót találtak, amelyek a Földhöz hasonló méretűek, és ezek közül három a csillag körüli lakható zónában kering, azaz elképzelhető, hogy a földihez hasonló élethez szükséges folyékony víz megtalálható rajtuk. Még áprilisban azonban magyar csillagászok arra jutottak, hogy a bolygórendszer nem igazán alkalmas arra, hogy az élet feltételei stabilan fennmaradhassanak, mert a folyamatos, nagy energiájú mágneses viharok gyakorlatilag megsütik a bolygókat, nagyjából mint nálunk a Merkúrt.

Valószínűbb, hogy a TRAPPIST-1 bolygóinak további vizsgálata azért lesz érdekes, mert segít megérteni például, hogy a légkör pontosan hogyan alakul egy-egy bolygó körül ki és meddig bírja az extrém körülményeket.

Rovatok