Index Vakbarát Hírportál

A halak direkt eszik meg a pusztító műanyagot

2017. augusztus 17., csütörtök 08:36

Táplálékként tekintenek a tengeri élőlények az óceánokban lévő műanyaghulladékra, mivel a szaga hasonlít a természetes zsákmányuk szagára – írja az MTI a Kaliforniai Egyetem egy friss kutatása alapján.

A halak összetévesztik a műanyagot az ehető táplálékkal, mert az óceánokban úszó mikroműanyagokra rátapadnak természetes anyagok, például algák, és ezek szaga táplálékként vonzza a halakat – írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B szaklapban megjelent tanulmányukban.

A kutatók óceánból befogott szardellarajoknak kínáltak fel szintén az óceánokból kimert műanyagokat, illetve olyan tiszta műanyagokat, amelyek soha nem érintkeztek tengervízzel. A planktonokkal táplálkozó szardellák az óceáni műanyagok szagára ugyanúgy reagáltak, mint a táplálékaik illatára.

Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy az óceáni műanyaghulladék vonzó a tengeri élőlényeknek,

és megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint az illatnak jelentősége van a táplálkozásban. Egyben újra felhívja a figyelmet az óceánokban lévő műanyagok veszélyességére, mivel a halak nem véletlenül eszik meg a mikroműanyagokat, ahogyan korábban feltételezték, hanem egyenesen zsákmányként vadásznak rájuk.

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba. A műanyagok elfogyasztása egymillió tengeri madár, százezer tengeri emlős és meghatározatlan mennyiségű hal pusztulását okozza évente.

Rovatok