Index Vakbarát Hírportál

Hóviharok dúlnak a Marson

2017. augusztus 22., kedd 09:48

Éjszakánként hózáporok lehetnek a Mars bizonyos régióiban, amit közvetlenül még nem sikerült megfigyelni, de a bolygó légkörét modellező tudósok azt állítják, hogy elég hideg van odaát, hogy jég hulljon az égből.

Igazából már a NASA Phoenix nevű leszállóegysége észlelt némi hóesést 2008-ban, de akkoriban úgy látták, hogy a hópelyhek elképesztően lassan hullanak, több óra alatt tesznek meg pár kilométert. A Nature Geoscience című tudományos lapban publikált új modell szerint sokkal gyorsabban esik a hó, 5-10 perc alatt megtesz kilométereket.

A hóviharok léte nyilván nem azért izgatja a kutatókat, mert szeretnék tudni, hogy az odautazó embereknek lesz-e fehér karácsonyuk. Sokkal inkább az izgatja a tudományos élet szereplőit, hogy a friss felfedezés alapján miként kell módosítani a marsi klímamodelleket. A hóvoharok ugyanis a levegőben kavargó anyagok, porok eloszlására is nagy hatással vannak.

Senki sem számított rá, hogy a Mars ritka légkörében erős szelek alakulnak ki, ezért Aymeric Spiga és munkatársai igencsak meglepődtek a Mars Global Surveyor és a Mars Reconnaissance Orbiter űrszondák adatainak elemzésekor, amely a felhők alatti levegő erős keveredését jelezte. Ez vette rá a kutatókat, hogy új klímamodelleket készítsenek, és azok alapján megjósolják a felhők viselkedését. Rájöttek, hogy éjszakánként a hőmérséklet elég alacsonyra esik ahhoz, hogy a felhők instabillá váljanak, és a szelek havat fújjanak a felszín irányába.

(Borítókép: JPL-Caltech / MSSS / NASA)

Rovatok