Index Vakbarát Hírportál

Napelemes kiborg baktérium gyárt műanyagot

2017. augusztus 23., szerda 11:57

Életbevágóan fontos tevékenységet végeznek el a növények a fotoszintézissel, amikor a légköri szén-dioxidból oxigént gyártanak, de nagyon gyatra hatékonysággal végzik el ezt a munkát. A Berkeley Egyetem laboratóriumában dolgozó tudósoknak azonban sikerült turbó fokozatba kapcsolni a globális klímaváltozást okozó szén-dioxid hasznosítását.

Félvezető nanokristály napelemmel bevont kiborg baktériumokat hoztak létre.

A vegyész Kelsey Sakimoto mutatta be a kadmium-szulfid nanokristályokkal bevont Moorella thermoacetica mikrobákat, amelyek több mint 80 százalékos hatékonysággal állítanak elő ecetsavat a napfény, a szén-dioxid és víz felhasználásával. Az ecetsav önmagában még nem túl hasznos anyag, de ebből – másfajta módosított baktériumok közreműködésével – műanyagokat és gyógyszerészeti alapanyagot lehet előállítani.

Moorella thermoacetica természetes módon is ecetsavat gyárt, és a  Berkeley kutatói ezt a folyamatot tudták fokozni. Rávették a baktériumot, hogy a kadmium-szulfid hatására nanokristályokat aggasson magára, amelyek egyfajta napelemként működnek, és elősegítik a napfény hasznosítását.

Sakimoto és kollégái úgy vélik, a kadmium-szulfid egész jó kiindulási pont, mert alaposan tanulmányozott és könnyen legyártható, de szeretnének ennél jobb félvezetőket találni, mondjuk szilíciumot felhasználni a folyamatban. 

Rovatok