Index Vakbarát Hírportál

Összemennek a halak a meleg vízben

2017. augusztus 23., szerda 13:16

Az óceánban élő halak 20-30 százalékkal is kisebbek lehetnek a melegebb víz miatt, állítják legújabb kutatások. Az olyan fajokat, mint például a tonhal – ami gyorsan mozog és nagy oxigénigényű –, különösen érzékenyen érinthet a globális felmelegedés.

A halak hidegvérű állatok, nem tudják szabályozni a testhőjüket. Amikor a víz felmelegszik, akkor az anyagcseréjük felgyorsul, így több oxigénre van szükségük. Egy bizonyos testméret után azonban a kopoltyúk nem képesek fenntartani a nagyobb testet, tehát a halak kénytelenek megállni a növésben 

– mondta William Cheunk, a  University of British Columbia kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

A problémát az jelenti, hogy a hal légzőszerve nem nő egyenlő arányban az állat testével. Amikor például a hal tömege 100 százalékkal megnő, a kopoltyúk csak 80 százalékkal. Ez egy bizonyos szintig még rendben van, azonban a nagyobb test felgyorsult anyagcseréjét már nem biztos, hogy képes fenntartani. Főleg úgy, hogy a melegebb vízben alapból kevesebb az oxigén.

Ez azzal járhat, hogy a halak egyszerűen egy bizonyos pont után leállnak a növekedéssel. Nem ez lenne az első, furának tűnő alkalmazkodási mód a tengeri élőlényektől.

Rovatok