Index Vakbarát Hírportál

Akkorát javul az ország űripari versenyképessége, hogy Fertőbozon lesz az új Higgs-bozon

2017. augusztus 24., csütörtök 17:47

Mit csinál? Mágneses nulltéri laboratóriumot épít.

Kicsoda? Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont.

Miből? 434,59 millió forintból.

Kiéből? Az Európai Unió vissza nem térítendő pályázatából.

Mikor? 2018 júniusára lesznek kész.

Hol? A Sopronhoz közeli Fertőbozon.

Mire jó ez? Hogy legyen egy elektromágneses tiszta laboratórium az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének Széchenyi István Geofizikai obszervatóriumában.

Fertőbozon? Ott.

Mit akarnak csinálni egy elektromágneses tiszta laboratóriummal a Sopronhoz közeli Fertőbozon, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének Széchenyi István Geofizikai obszervatóriumában? A Zéro Mágneses tér Laboratóriumban földi körülmények között is vizsgálhatják az interplanetáris térben jellemző mágneses környezetet, de az általánosan elterjedt fluxgate magnetométerek helyett sokkal kisebb zajú SERF magnetométereket használnának?

Ki mondta ezt? A Magyar Távirati Iroda.

És ez mire lesz jó? Hogy a Wigner a mágneses mérések területén nemzetközi szinten is vezető pozícióba kerülhessen, és javulhat az ország globális űripari versenyképessége.

Hogy kell ilyet csinálni? Egyszerű. Egy speciális ötvözetből mágnesesen árnyékolt laboratóriumi kamrát hoznak létre, majd a kamra köré egy kompenzáló tekercsrendszert és kiszolgáló berendezéseket építenek, speciális építőanyagok és építészeti technológiák felhasználásával, ugyanis – mint az mindenki számára nyilvánvaló – kerülni kell a ferromágneses anyagok használatát. Nagyjából ennyi a lényeg; az olyan apróságok, mint a lokális talajcsere, a speciális hardver- és szoftverkörnyezet, illetve az aktív térkompenzálás hatékonyságát vizualizáló webes távfelügyeleti rendszer kialakítása már csak járulékos extrák.

És ez megért 434,59 millió forintot az Európai Uniónak? Igen, mert így az MTA intézetei nagy mértékben javíthatják Magyarország űripari versenyképességét, az űrfizikai alkalmazások és az interdiszciplináris kutatások terén egyaránt.

Erre van pénz, miközben Afrikában éheznek? Igen, mert a kutatóközpont remanens mágnesezettségtől mentes öntvények és ötvözetek előállítására, illetve természetes földi körülmények között el nem végezhető anyagtudományi kísérletekre is használható, a jóllakott négerek meg nem.

Rovatok