Index Vakbarát Hírportál

Bányát nyitnak az Amazonas őserdejében

2017. augusztus 24., csütörtök 16:05

Nemzetközi felháborodással kell szembenéznie a brazil kormánynak, miután az Amazonas-medencében egy hatalmas területnek megszüntette a természetvédelmi státuszát, és engedélyt adott a természeti kincsek kitermelésére - írja az MTI.

Az Amapá és Pará államokban elfekvő 46 ezer négyzetkilométeres terület aranyban gazdag.

A helyi kormány szerint Michel Temer brazil elnök rendelete ellenére a terület mindössze nagyjából 30 százalékán lehet majd bányászni, ami azt jelenti, hogy a kitermelés nem fogja érinteni a korábban is védett erdőségeket és az őslakosok földjeit.

„Az intézkedés célja, hogy új beruházásokat csalogassunk a területre, növelve az ország bevételeit és új munkahelyeket teremtve, miközben mindvégig szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot” - húzta alá közleményében a helyi bányászati és energiaügyi minisztérium.

Randolfe Rodrigues ellenzéki szenátor szerint azonban ez a lépés a „legnagyobb támadás az Amazonas ellen az elmúlt 50 évben”.

Maurício Voivodic, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brazíliai részlegének vezető munkatársa a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a bányászat beindulása

„Amennyiben a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy megnyissa ezeket a területeket a bányászat előtt anélkül, hogy megvitatná a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket, akkor nemzetközi felháborodással kell szembenéznie” - jegyezte meg közleményében a WWF.

Rovatok