Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a világ legcukibb békáját

2017. augusztus 25., péntek 14:33

Szokatlan új békafajt fedeztek fel az indiai Nyugati-Ghátok hegységben – írja a National Geographic.

Az új faj a Nasikabatrachus bhupathi, vagyis Bhupathi lila békája nevet kapta, amivel a kutatók a Subramaniam Bhupathy nevű kollégájuk előtt tisztelegnek, aki ebben a hegységben halt meg 2014-ben. Közeli rokona egy 2003-ban ugyanitt felfedezett lila békának, a Nasikabatrachus  sahyadrensis nevűnek, a két faj együtt alkot egy rendszertani családot.

A bőre fényes lila, a szemét világoskék karika veszi körül, és hegyes kis orra van. A kis szemei, az ormányszerű orra és az ásószerű keményedésekkel tarkított, rövid lábai mind azért alakultak ki, hogy segítsék az életmódját.

Ez békafaj ugyanis az élete nagy részét a föld alatt tölti. Még enni se jön fel a felszínre, ehelyett a hosszú, fodrozott nyelvével kanalazza össze a táplálékául szolgáló hangyákat és termeszeket. Csak a monszun idején bújnak elő, ilyenkor a hímek hangosan hívják a nőstényeket, hogy párosodjanak a hegyi vízfolyásokban, ahová a nőstények a petéiket is lerakják.

Ezekből egy-két nap alatt kikelnek az ebihalak. Ezek viszont nem úszkálnak tavakban, mint a távolabbi rokonaik, hanem viszonylag korán szájat növesztenek, amellyel a monszuneső által táplált vízesések mögötti sziklákra kapaszkodnak, és algákkal táplálkoznak. Így elvannak nagyjából 120 napig, aztán alászállnak, hogy megkezdjék a föld alatti életet.

Az új fajt leíró tanulmány [pdfaz Alytes szaklapban jelent meg.

Rovatok