Index Vakbarát Hírportál

Hurkot tudtak kötni egy kristályra

2017. augusztus 29., kedd 15:11

Réz-acetilacetonból növesztettek horgászdamil vastagságú kristályokat, és a struktúra elég hajlékony volt ahhoz, hogy hurkot formáljanak rajta, és ezzel a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói bebizonyították, hogy akár a legmerevebbnek és legtörékenyebbnek ismert anyagok is hajlíthatók.

A kísérletekből kiderült, hogy a kristályok újra és újra hajlíthatók, és ezután újra felveszik az eredeti alakjukat, mint ha mi sem történt volna - írja a Gizmodo. Törésnek vagy repedésnek a legkisebb jelét sem mutatják, ezt Jack Clegg és John McMurtrie, a tanulmány vezető szerzői röntgennel ellenőrizték.

Feszítés közben a kristályban lévő molekulák visszafordítható módon elforognak és átrendeződnek, hogy megmaradjon a kristálystruktúra integritása, miközben rugalmasan engedelmeskednek a rájuk ható erőknek - mondták a professzorok.

Repülőgépek és űrhajók alkatrészeiben, mozgás- és nyomásérzékelő szenzorokban és elektronikus eszközökben lehetne felhasználni a rugalmas kristályokból készített hibrid anyagokat.

De ennél jóval több lehetőség előttünk állhat, csak még alaposabban fel kell mérni a terepet. A kutatók a vizsgálatokhoz kifejlesztett módszerükkel még többféle kristályon el akarják végezni a kísérleteket. A hajlított kristályoknak az optikai és mágneses tulajdonságai is megváltoznak, ám ezt is még módszeresen meg kell vizsgálni, hogy újabb felhasználási lehetőségekre fény derüljön.  

Rovatok