Index Vakbarát Hírportál

Mérges gázokban rejtőző fekete lyukat találtak a Tejútrendszerben

2017. szeptember 4., hétfő 22:27

A Tejút-rendszer második legnagyobb fekete lyuka rejtőzhet a galaxis közepe közelében, egy mérgező gázfelhőben – írta a Guardian. Méghozzá egészen közel a legnagyobbhoz, a 100 ezer fényév átmérőjű Tejútrendszer közepén, a Nyilas és a Skorpió csillagkép határán fekvő Sagittarius A*-hoz: onnan alig kétszáz fényévnyire.

A Nap tömegénél százezerszer nagyobb fekete lyukra japán kutatók találtak bizonyítékot a chilei Atacama sivatagban fekvő obszervatórium által megfigyelt gázfelhő furcsa mozgása révén.

A feltűnő az volt, hogy más csillagközi gázfelhőtől eltérően ennek a szénmonoxidból, hidrogén cianidből álló gigantikus gázfelhőnek egyes részei sokkal gyorsabban haladtak a többinél.

A méretek óriásiak, az ellipszis alakú gázfelhő hossza, 150 000 milliárd kilométer, úgy 16 fényév – ez nagyjából egymilliószorosa a Föld-Nap távolságnak – így világos volt, hogy a gázok eltérő sebességét is csak hatalmas erő befolyásolhatja: a gyanú szerint ezt a mi Napunk 1,4 millió kilométeres átmérőjénél egymilliószor nagyobb fekete lyuk okozza.

Hiányzó láncszem

Fekete lyukakból nincsen hiány az univerzumban, a feltételezések szerint csak a Tejútrendszerben 100 millió kisméretű lehet, bár ebből csak 60 darab pontos helyét ismerjük. Azok csupán egy nagyobb csillag felrobbanásából születtek, amelyeknek az összeomláskor is elég nagy tömegük maradt ahhoz, hogy a fehér törpe és a neutroncsillag stádiumon is átrobogva fekete lyukakká változzanak.

Gigantikus fekete lyukból azonban már jóval kevesebb van, és egyelőre nem világos, azok hogyan alakulnak ki: a Sagittarius A* például 400 millió Nap tömegének felel meg.

Feltételezések szerint ezek több fekete lyuk összeolvadásából keletkezhetnek, ez azonban azt jelentette, hogy kell lenniük közepes méretű fekete lyukaknak, amelyek méretükből adódóan nem csupán egy óriáscsillag, vagy egy kettőscsillagból születtek. Eddig azonban ilyen közepes méretű fekete lyukra nem volt bizonyíték.

A feltételezések szerint szerint a most felfedezett, tőlönk nagyjából 25 ezer fényévnyire lévő fekete lyuk egy törpegalaxisból születhetett, amelyet a Tejútrendszer még kialakulása idején nyelt el évmilliárdokkal ezelőtt. Kézenfekvő, hogy ez a fekete lyuk végül a Sagittarius A*-ban végzi, tovább növelve annak gigantikus tömegét.

Rovatok