Index Vakbarát Hírportál

Már 21 milliárd kilométert repült a Voyager-1

2017. szeptember 6., szerda 13:14

Negyven évvel a start után útnak indítása után a Földtől mintegy 21 milliárd kilométeres távolságban jár a Voyager–1. A NASA űrszondája az emberiség történetében a legtávolabbra jutó űrszonda – írja az MTI.

A Voyager–1-et 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból. Ez volt a világ első űrhajója, ami átlépett a csillagközi térbe, túljutott a helioszféra határán, vagyis elhagyta azt a régiót, ahol a Napból kiáramló részecskék vannak túlsúlyban.

Kutatói szempontból a Voyager számomra az űrkutatás Apolló–11-e volt, és az is maradt a mai napig.

– mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa kedden.

A Voyager–1 testvérszondáját, a Voyager–2-t két héttel korábban indították útnak. Teljesítményében kissé elmarad a rekordertől; még csak 17 milliárd kilométert tett meg. Az űrszondák célja a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusznak megfigyelése volt. Az eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is tovább száguldanak az űrben.

A Voyager–1 indult másodikként, de gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Becslések szerint a Voyager–2 ezt a határt a következő években lépi át. 

Az ikerszondák megközelítették a Szaturnuszt és a Jupitert, vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. A négy bolygó meglátogatásával járó Grand Tour programban a Voyager–2 lefényképezte az Uránuszt és a Neptunuszt is.

Rovatok