Index Vakbarát Hírportál

Mindenki nyugodjon meg, a magyar csapvízben nincs műanyag

2017. szeptember 7., csütörtök 14:38

Az egész világ műanyagrészecskékkel szennyezett vizet iszik - szaladt végig tegnap este a magyar sajtón a minnesotai egyetem által végzett kutatás összefoglalója, az MTI nyomán. (Mi is megírtuk a hírt, itt olvashatja.) A kutatás most először fedezett fel a csapvízben egészen apró, láthatatlan műanyagdarabkákat, méghozzá a minták ijesztően nagy részében, 83 százalékában. Bár azt még csak vizsgálni sem kezdték, hogy ennek milyen lehetséges egészségügyi következményei vannak, a hír azért minimum aggasztóan hangzik.

Ezért megkerestük a Magyar Vízközmű Szövetséget, hogy kiderítsük, mi a helyzet a magyar csapvízzel műanyagszennyezettség-téren. (A Mavíz az össze magyar víz- és csatornaszolgáltató, illetve az egyéb vízipari szereplők érdekvédelmi szervezete.)

A szövetség a válaszában arra figyelmeztetett, hogy az amerikai kutatás vízmintái közül mindössze 18 származik Európából, azt pedig a tanulmány nem részletezi, hogy ezek felszín alatti vagy feletti forrásból kerültek a vízvezetékekbe (mindjárt látni fogjuk, hogy ez miért lényeges). Ezért nem is lehet belőle egyenes következtetést levonni a hazai helyzetre.

A magyarországi csapvíz 96 százalékban felszín alatti vízbázisokból származik, amit a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ezekbe a vízbázisokba a felszíni vizekben esetlegesen fellelhető hormon- és gyógyszermaradványok sem jutnak le, és az amerikai kutatásban vizsgált mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni. Egyszerűen azért, mert a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással – állítja a Mavíz.

Meg lehet nyugodni tehát, a magyar csapvíz minősége kiváló, nyugodtan lehet fogyasztani.

Rovatok