Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen létformák élhetnek az Antarktisz jégbarlangjaiban

2017. szeptember 8., péntek 17:00

Ismeretlen életformák élhetnek az antarktiszi jégbarlangokban – írja az MTI.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói algák, moszatok, apró állatok és korábban nem ismert élőlények DNS-nyomait találták meg jégbarlangokban, amelyeket a Ross-sziget egy aktív vulkánja, az Erebus gőzei vájhattak ki.

Magas hőmérséklet lehet a barlangokban, némelyikben akár 25 Celsius fok is. Az ember kényelmesen érezheti magát odabent egy pólóban is. A barlang bejáratát megvilágítja a természetes fény, amely néhány barlang mélyére is átszűrődik a vékony jégrétegen át.

– mondta Ceridwen Fraser, az ANU vezető kutatója.

A barlangokban talált DNS hasonló volt növények és állatok DNS-éhez, például az algákéhoz, moszatokéhoz és gerinctelenekéhez. Ezeket másfelé meg lehet találni az Antarktiszon, de a DNS-mintákban voltak olyan szekvenciák, amelyeket nem tudtak azonosítani. Fraser szerint ez új növény- és állatfajok jelenlétére utalhat.

Laurie Connell, a Maine-i Egyetem kutatója hozzáfűzte, hogy a talált DNS-mintákból még nem következik, hogy ezek az élőlények még mindig élnek is a jégbarlangokban. A következő lépésben alaposabban meg kell vizsgálni a jégbarlangokat, és felkutatni az élőlényeket.

Rovatok