Index Vakbarát Hírportál

A 13 éves lány halálában is 8 ember életét mentette meg

2017. szeptember 8., péntek 19:47

Egy 2012-ben, agyi értágulatban életét vesztett 13 éves angol lány halálában is rekordot döntött, mivel

átültetésre felajánlott szervei nem kevesebb, mint 8 ember életét mentették meg.

A somerseti Jemima Layzell édesanyja 38. születésnapjára való készülődés közben esett össze, és az orvosok négy napi küzdelem után sem tudták megmenteni az életét. Szülei a szívét, a hasnyálmirigyét, a vékonybelét, a tüdejét, a veséit, és a máját is felajánlották átültetés céljára. Szerveit egyenként osztották szét átültetésre váró páciensek számára, de máját kettévágták, így két ember is részesülhetett belőle, így jött össze a nyolc kedvezményezett.

A szülők azzal magyarázták döntésüket, hogy lányuk egy ismerősük halálos autóbalesete kapcsán értette meg a szervfelajánlás jelentőségét, és pont pár héttel a halála előtt beszélt arról, adott esetben ő biztos felajánlaná szerveit. Ez az eset jutott eszükbe, amikor a kórházban megláttak egy hirdetést, melyen szívtranszplantációra váró gyereket mutattak be.

A brit egészségügyi csúcsintézmény, a National Health Service (NHS) statisztikái szerint egy donor átlagosan 2,6 transzplantációhoz járul hozzá szerveivel, Jemima Layzell nyolc transzplantációja életmentési rekordnak számít a brit egészségügyben.

Az NSH kimutatásai szerint még mindig rengetegen halnak meg megfelelő donorra várva, mivel kevés család ajánlja fel az elhunytak szerveit a rászorulóknak. 2016-ban például 457 várólistás veszítette életét. 2015-ben ezért is keltett nagy érdeklődést, amikor egy jégkorongbalesetben meghalt 22 éves fiú belső szervein kívül csontját, szöveteit és bőrét is felajánlották orvosi célokra, a döntéssel 50 emberen segítve.

(BBC)

Rovatok