Index Vakbarát Hírportál

Latin betűs ábécéje lesz Kazahsztánnak

2017. szeptember 11., hétfő 19:46

Erden Kazsibek, a kazahsztáni nyelvtudományi intézet igazgatója hétfőn bejelentette, hogy új, 25 betűből álló, latin betűs ábécéje lesz Kazahsztánnak, miután hétfőn a parlament jóváhagyta a nyelvtudományi intézet illetékes munkacsoportja által tett, erre vonatkozó javaslatot – írja az MTI.

A gyakorlatiasság szemszögéből indultunk ki oly módon, hogy a latin ábécé 26 betűje visszaadja a kazak nyelv minden hangját. Ma megvitattuk a 25 betűből álló egységes kazak ábécé változatát, amelyben nem szerepel az x betű.

– magyarázta az igazgató, aki szerint a kazak és a külföldi értelmiség aktív részvételével kidolgozott ábécé maximálisan alkalmas lesz a modern technológiák szempontjából, hiszen az internet korában az egész ifjúság gyakorlatilag jól tud európai nyelveket, elsősorban az angolt.

Kazsibek ugyanakkor hozzátette azt is, hogy még nem fogadták el, a társadalmi vitája csak most fog kezdődni. A kazak ábécé jelenleg 42 betűből áll és a kazak nyelv cirill betűs írására szolgál, 33 betűje az orosz ábécéből származik.

Nurszultán Nazarbajev kazah államfő még áprilisban jelentette be az átállást. Ekkor arról beszélt, hogy 2017 végére kell elfogadni az egységes latin betűkön alapuló kazak ábécét,  2018-tól meg kell kezdeni felkészíteni a pedagógusokat annak oktatására, és a középiskolásokat az új ábécé elsajátítására, a tervek szerint pedig 2025-re már teljesen átáll majd az ország.

Rovatok