Index Vakbarát Hírportál

Irma elszívta az óceánt a partoktól

2017. szeptember 11., hétfő 11:27

Kivételesen ritka természeti, időjárási jelenségnek voltak többen is szemtanúi az utóbbi napokban a karibi térségen és Floridán végigvonuló Irma hurrikánnak köszönhetően. Egy twitterező szombaton posztolt egy rövid videót a Bahamákról, amiben megmutatta, hogy a tengerpartról gyakorlatilag eltűnt a víz, csak kisebb pocsolyák maradtak a láthatóvá vált tengerfenéken.

Angela Fritz meteorológus a Washington Postban azzal magyarázta a szokatlan jelenséget, hogy az Irma hurrikán akkora erejű, közepén olyan erős a szívó légmozgás, hogy amerre halad, magához vonzza a még nagy tömegű óceánvizet is, illetve a hurrikán karjainál fújó szelek tolják a vizet maguk előtt, amerre a trópusi vihar halad. Ez történt pénteken és szombaton a Bahama-szigeteknél, és vasárnap Florida nyugati partjainál.

Ilyen esetekben a víz eltűnése nem szökőárt jelez, ahogy a vihar elvonul, a víz visszaáramlik a partokhoz. Ennek ellenére érdemes résen lenni, bár nincs szó pusztító cunamiról, a viszonylag gyorsan visszatérő tenger így is veszélyes tud lenni.

Rovatok