Index Vakbarát Hírportál

Rénszarvascsordára gyűjt egy magyar természetfilmes

2017. szeptember 12., kedd 14:08

Az Indiegogón gyűjt pénzt Török Zoltán, a Vad Magyarország és a Vidrasors rendezője egy szibériai családnak, hogy húsz szarvassal újra tudják éleszteni a családi hagyományt.

Török több mint tíz évvel ezelőtt, 2005–2006-ban forgatott Szibéria közepén egy nomád evenki család tagjaival, akik a nagypapa, Vlagyimir vezetésével járták a tajgát a család háziasított rénszarvasaival. Az evenkik nem azért tartják a szarvasokat, hogy megegyék őket: az állat a tajgai nomád életmódjukhoz elengedhetetlen közlekedési eszköz.

Sajnos, különböző okokból, film végül nem készült az akkor felvett anyagból. Most viszont kiderült, hogy Vlagyimir még életben van, bár időközben megvakult és elvesztette a rénszarvasait, pontosabban rokonai eladták az állatokat, a kapott pénzt meg elitták. Török szeretné folytatni a bő évtizeddel ezelőtt megkezdett filmes munkát, egyben segíteni is akar a családon.

Vlagyimir öt éve egy lányával és annak családjával él az erdőben, tudva, hogy megmaradásuk záloga a hagyományok őrzése, és keményen nyomják az evenki tradíciókat és életstílust. Különben az alternatíva a vodka és depresszió a faluban. Ehhez azonban saját rének kellenek, egy kis csorda az újrakezdéshez. Erre gyűjtünk” – mondta az Indexnek a természetfilmes.

„Immár több mint a harmada összegyűlt annak a pénznek, amely egy rénszarvascsorda megvásárlásához szükséges a nomád evenkik számára. Ha megvan, ezt is megörökítem, és így lesz egy gyönyörű vége is ennek az évtizedes családi sagának” – tette hozzá Török. Az indiegogós kampányból még tíz nap hátravan, a legbőkezűbb támogatót a filmesek magukkal viszik Szibériába az evenkikhez.

Rovatok