Index Vakbarát Hírportál

Vizsgaforradalom a Cambridge-i Egyetemen

2017. szeptember 12., kedd 09:06

Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a világhírű Cambridge-i Egyetemen, írja az MTI. Az egyetem fontolóra veszi, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközökön írva adjanak számot tudásukról, írták a hétvégi brit lapok.

A mérlegelés előzménye, hogy a tanárok panaszkodtak a diákok egyre olvashatatlanabb kézírására. Az oktatók szerint hallgatóik az órákon szinte már csak a laptopjaikat használják, a kézzel írás képességét lassan elveszítik.

Az újságok értesülései szerint a patinás egyetem digitális oktatási stratégiája részeként konzultációt tart a kérdésről. A diákokat online kérdőívben kérdezik meg arról, hogy jó hatással lenne-e közérzetükre, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon.

Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a The Daily Telegraph brit lapnak elmondta, hogy 15-20 éve a hallgatók naponta sok órán át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat. "A kézírás elveszett művészetté vált a mai diákok számára" – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat. "El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság" – összegezte Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.

Nyitókép: Marc Wattrelot/AFP

Rovatok