Index Vakbarát Hírportál

Betiltanák a keselyűgyilkos gyulladáscsökkentőt a madárvédők

2017. szeptember 13., szerda 11:17

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, amely a diklofenák betiltatását tűzte ki célul az állatgyógyászatban. Az ilyen hatóanyag tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelt háziállatok tetemei évente több ezer fakó keselyű halálát okozzák Európában – közölte Orbán Zoltán, az MME szóvivője szerdán az MTI-vel.

Az állatgyógyászatban is kiterjedten használt diklofenák hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával nem illannak el. A tetemeken táplálkozó keselyűk szervezete különösen érzékeny a diklofenákra, az ilyen gyógyszerrel kezelt háziállatokból fogyasztó keselyűk súlyos vesekárosodást követően szinte minden esetben elhullanak.

A 20. század végén az ázsiai országokban a diklofenák okozta mérgezések miatt kevesebb mint tíz év alatt jelentősen csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diklofenák a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1 százalékában volt jelen, mégis elegendő volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinens majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyűállományának 95 százaléka. Spanyolországban évente körülbelül 6 ezer fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy tíz éves időszakot vizsgálva 70 százalékos állománycsökkenést eredményezne.

A madárvédők szerint a diklofenák betiltása nem befolyásolná kedvezőtlenül a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését, mivel a piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló, és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Többek között India, Pakisztán, Nepál és Irán már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, illetve a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte. Aki szeretne csatlakozni a nyomásgyakorláshoz, az online petíció aláírásával megteheti.

Rovatok