Index Vakbarát Hírportál

Expresszjárattal érkezett a váltás az űrállomásra

2017. szeptember 13., szerda 09:08 | aznap frissítve

Magyar idő szerint nem sokkal öt előtt megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a 53. Expedíció háromfős legénysége: Mark Vande Hei (NASA), Joe Acaba (NASA) és Alekszander Miszurkin parancsnok (Roszkoszmosz) egy Szojuz MS–06 űrhajóval dokkolt az ISS-hez, miután hat órával korábban sikeresen elstartoltak a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből.

A kora hajnali start rendben zajlott, ami után az űrhajó négyszer megkerülte a Földet, majd a hatórás út végén gond nélkül csatlakozott az ISS-hez, ahol Randy Bresnik (NASA), Szergej Rjazanszkij (Roszkoszmosz) és Paolo Nespoli (ESA) fogadta az új személyzetet.

2010 óta most először fordult elő, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két asztronautája repült egy Szojuzon Bajkonurból az űrállomásra. A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban – aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt 2009-ben a NASA szolgálatába állt – most jár először az űrben.

A három űrhajós öt és fél hónapot fog tölteni az űrállomáson, ahol társaikhoz hasonlóan különféle tudományos munkákban vesznek majd részt: körülbelül 250 biológiai, fizikai, technológiai kísérlet vár rájuk.

Bresnik, Rjazanszkij és Nespoli a tervek szerint decemberben tér majd vissza a Földre, így a mostani lesz a leghosszabb időszak, amikor egyszerre négyen (három NASA- és egy ESA- asztronauta) laknak az ISS amerikai moduljában, írja a NASA közleménye.

Rovatok