Index Vakbarát Hírportál

Ne hagyjuk sorsukra a fecskéket, mentsük meg őket!

2017. szeptember 22., péntek 09:35 | aznap frissítve

A Fióka- és Madármentés Facebookján fontos dologra hívja fel a lakosság figyelmét. Mivel idén nagyon hamar jött be a borongós, hűvös, esős idő, ezért sok fecske bajba került - kezdődik Márton András írása. A fiókamentők ügyeleti telefonja percenként csörög a fecske ügyben segítséget, tanácsot kérők hívásaitól.

A molnárfecskék utolsó költéseiből származó, késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyen itt ragadtak, sorsukra hagyva. Azt írják, Zalából kaptak több bejelentést, Esztergomból, Balatonboglárról, ott az aszfaltról szedegették össze őket. 

A molnárfecskék közé átvonuló , északról érkező fecskék is keverednek, a napok óta hűvös idő, és a sok eső miatt nem tudnak enni, ezért nem tudnak vonulni. Valahol még repülni sem tudó pici madarak maradtak étlen a fészkekben.

Ahogy ezen a képen is látszik, sokszor a fecskék csapatokban az épületek párkányaira bújnak, a házak falain, az ereszek alatt csimpaszkodnak fürtökben. A molnárfecske (amelyiknek fehér a torka és kisebb, mint a barnás torkú füsti fecske) egészen az Skandináv félszigetig, Angliáig költ, a fecskék közül utolsónak indul neki a vonulásnak. Az első 2-3 költésből származó teljesen kifejlett fiókák, és felnőttek már az elmúlt hetekben, érezve a közeledő hidegfrontokat elindultak Afrika felé - korábban, mint például tavaly, amikor tovább kitartott a nyárias idő. Az utolsó költésből származó fiókák tollazata sokszor még nem elég a vonuláshoz, így ők maradnak, itt táplálkoznak, erősödnek ha jó az idő, és az északabbról jövő, később vonuló csapatokhoz csatlakoznak be.

Most ez azért nem megy, mert hideg van, eső, és semmi ennivalót nem találnak. Az épületekre húzódnak, mert az épületek még őrzik a nyár melegét, a fal melegebb, mint a levegő, a párkányon, az ereszek alatti fal-részeken ázni sem áznak.

Ezen a videón szeptember 11-én már jó nagy csapat összegyűlt a vonuláshoz a Balaton-felvidéken, ők már sikeresen továbbvonultak:

Hajnal (@h.a.j.n.a.l) által megosztott bejegyzés,

Segíteni kell rajtuk

Mivel az itt maradt molnárfecskék éhesek, egyre kevesebb energiájuk, tartalékuk van fűteni magukat. Segíteni lehet rajtuk, és kell is, főleg, hogy a fecskék száma drámaian csökken évről évre.

A molnárfecskék hamar megtanulnak tányérból, párkányról)enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze épületen, ott párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyünk ki nekik lisztkukacot. Ilyet állatkereskedésekben lehet kapni, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos.

Legfrissebb hírek szerint van, ahol már kezdenek lepotyogni a kis fecskék az úttestre, járdákra, fogy az erejük. Ha ilyet látunk, szedjük össze őket! - kérik a madármentők. Ha a madár földön marad éjjelre, meghal.

Az összeszedett fecskéket kartondobozba kell tenni, aminek aljába újságpapírt, papírtörlőt teszünk. Rongy nem jó, mert beleakadhat a karmuk, ami sérüléshez vezethet. A dobozra lyukak kellenek az oldalára körbe, hogy levegő és fény menjen be. Edénykébe tudunk nekik ivóvizet és másik edénybe lisztkukacot tenni. 

Ha egy adott településen sok a lepotyogó fecske, érdemes a helyi Önkormányzatot megkérdezni, nem tudnak-e egy zárt, száraz helyiséget adni a fecskéknek pár napra, ahol repkedhetnek, ehetnek biztonságban.

Az előrejelzések szerint jövő hét keddtől már szárazabb, naposabb idő jön. Addig kell megőrizni, etetni, tárolni őket.

Ha az összeszedett fecskék elhelyezése, etetése problémás, forduljanak a legközelebbi madármentő szervezethez, például a Fióka és Madármentés, Hortobágyi Madárkórház, Mályi Madármentők, Sukorói Madárkórház, Állatkertek, de a területileg illetékes Nemzeti Parkok munkatársai is segítenek, és az MME-re is lehet számítani.

Rovatok