Index Vakbarát Hírportál

A halaknak is van önálló személyiségük

2017. szeptember 25., hétfő 10:59

A halak komplex személyiséggel rendelkező egyéniségek – írja az Independent egy friss kutatás alapján.

A brit kutatók azt az általánosan elfogadott elképzelést akarták tesztelni, hogy a trinidadi szivárványos guppiknak egyszerű skálán mozognak a potenciális veszélyre adott válaszreakcióik – vagyis hogy mindegyik hal nagyjából ugyanannyira félt egyik vagy másik veszélyforrástól, mint a többiek.

A laboratóriumi tesztek – például egy vérszomjas kócsag modelljének közeledése – során viszont ennek éppen az ellenkezője derült ki: a guppik mind önálló egyéniségeknek bizonyultak, így például voltak, amelyek bátrabban viselkedtek, mint a társaik.

Amikor idegen környezetbe helyezték a halakat, a kutatók azt figyelték meg, hogy különféle stratégiák alapján birkóztak meg a stresszes szituációval: sokan megpróbáltak elbújni, mások menekülőre fogták, néhányan óvatosan felderítették a helyzetet, és így tovább.

Nem csak egyszeri jelenségről van szó, ezek a különbségek különböző helyzetekben és hosszú távon is jelentkeztek. A konkrét szituációtól függően az összes guppi viselkedése változott – például egy veszélyesebb helyzetben mindannyian óvatosabbak voltak, mint egy kevésbé veszélyesben –, de az egymáshoz képest megfigyelt különbségeik ekkor is megmaradtak.

A kutatók eredményei a Funcional Ecology szaklapban jelentek meg.

Rovatok