Index Vakbarát Hírportál

Fán élő óriáspatkányt fedeztek fel

2017. szeptember 28., csütörtök 16:55

A Salamon-szigetek esőerdőiben élő, titokzatos és ritkán látott, kókuszdiót evő patkányfajt azonosítottak amerikai kutatók – írja a Guardian. Azzal a lendülettel veszélyeztetett fajnak is nyilváníthatják.

A tudósok már évtizedek óta gyanították, hogy létezik a patkányfaj, mert a helyi tradíciók beszéltek egy fán élő, kókuszevő patkányról. Tyrone Lavery, a chicagói Field Múzeum emlőskutatója is hallotta a pletykákat egy Vanguru szigetén élő, a helyiek által csak vikának nevezett oposszumszerű állatról, amikor 2010-ben először járt a Salamon-szigeteken. Jó ideig mégis hiába kereste csapdákkal, reflektorokkal és mozgásérzékelő kamerákkal, a legtöbb, amit talált, a méretes ürüléke volt.

2016-ban aztán a kutatóval dolgozó helyiek egy fa kivágásakor észrevettek egy példányt, amely a fáról esett le, és megsérült, majd később el is pusztult. Ennek a példánynak a koponyáját és a DNS-ét tudta végül megvizsgálni Lavery, és megállapította, hogy valóban különálló fajról van szó az egérfélék Uromys nevű nemén belül. Az új fajnak az Uromys vika nevet adta.

Bár a megtalált példány farkának hiányzott egy része, a becslés szerint az állat teljes hossza 45 centiméter volt, és több mint fél kilót nyomott. Arra nem talált bizonyítékot, hogy kókuszdiót enne, de arra igen, hogy a helyi ngalidiót fogyasztotta, amit ugyanolyan nehéz feltörni, mint az ismertebb kókuszdiót, vagyis igen nehéz.

A faj felfedezése fontos lépés a megmentésében. Elsősorban a kiterjedt favágás veszélyezteti, mert szó szerint alatta vágják a fát, megszűnőben van a természetes élőhelye. A fajt a Journal of Mammalogy szaklapban leíró tanulmány javasolja a súlyosan veszélyeztetetté nyilvánítását.

Rovatok