Index Vakbarát Hírportál

Újrahasznosítható leszállóegység megy majd a Marsra

2017. október 2., hétfő 09:40

Máris megvannak a Marsot megcélzó űrmisszióhoz kitalált űrhajók tervei - írja a Space.com. Ezzel fognak az asztronauták leszállni a vörös bolygóra, és visszatérni onnan az űrben keringő egységre.

A Lockheed Martin által kitalált Mars Base Camp űrállomás alkalmas lesz akár 1000 nap hosszú küldetésekre lebonyolítására, és tartozik hozzá egy Mars Ascent/Descent Vehicle (MADV) nevű leszállóegység. Az utóbbi egyfokozatú, többször felhasználható, és leszállás közben a rakétahajtómű lassítja majd le hangsebességről. A Lockheed tehát ugyanazt a módszer használná, amivel most a SpaceX az újrahasznosítható Falcon 9 rakétákkal landol.

Az első emberi küldetések a Marsra várhatóan rövidek és tudományos fókuszúak lesznek, és ennek megfelelően kell felkészíteni a leszállóegységeket. A Lockheed járműve négy asztronauta két hetes lent tartózkodására lesz jó.

Két leszállóegységet küldenek le, hogy biztosan vissza tudjanak jönni.

Ezek az űrhajók folyékony hidrogénnel működnek majd, ezt a víz elemeire bontásával állítják elő, napelemek segítségével. Ezt eleinte a Földről szállítják oda, de a későbbiekben lehet szó arról, hogy aszteroidákról, vagy esetleg a Mars holdjairól szerezzék be az alapanyagot.

A Lockheed tervének érdekessége, hogy a víz szállítását egy különálló űrhajóra, a Water Delivery Vehicle nevű egységre bíznák. 

Nyitókép: így képzeli a Mars körül keringő űrbázist a Lockheed Martin

Rovatok